Meditatie

 

Meditatie

 

Mijn inspiratie voor meditatie haal ik voor een groot deel uit het Boeddhisme. Tijdens mijn opleiding werd ik geïnspireerd om Vipassana meditatie te beoefenen en toe te passen tijdens het beoefenen van yoga in mijn dagelijkse leven.

Bij Vipassana (wat inzicht betekent) is de aandacht in eerste instantie gefocust op de ademhaling. Het rijzen en dalen van de adem in je lichaam. Dat is je objectpunt/aandachtpunt. Door je aandacht te richten op je ademhaling vergroot je je concentratievermogen. Daarna probeer je je aandacht te richten op het hier en nu en bij wat je aan het doen bent (mindfulness).

Door meditatie heb ik rust in mijzelf gevonden. Stilte is de bron van rust en ontspanning. Zeker in de maatschappij waarin wij nu leven, is meditatie bijna een onmisbaar onderdeel geworden van je dagelijkse bezigheden.

Door middel van mediteren leer je jezelf kennen en om vrede te hebben met jezelf en het leven. Soms is het leven niet makkelijk, maar durf toch de confrontatie aan te gaan. Probeer niet weg te lopen van de problemen die je op je pad tegenkomt, maar probeer dat op te lossen zonder te oordelen en met een open mind.

 

Meditatie in de les

 

In mijn les integreer ik meditatie bij het beoefenen van yoga. Bewegen met aandacht en probeer je aandacht en adem samen in één lijn te brengen. Meditatie is onlosmakelijk verbonden met yoga, het geeft diepgang in het beoefenen van yoga.

 

Meditatie en Retraite

 

Retraite heeft mij nog meer inzicht en verdieping gegeven. Het is jezelf even tijd en rust gunnen om de stilte in jezelf op te zoeken. Je even terug trekken en spiritueel zelfonderzoek doen. Gun jezelf een moment van bezinning en je zult als herboren, lichtvoetig en dankbaar tevoorschijn komen.

 

Inzicht krijgen door meditatie is als naar binnen keren en met jezelf aan de slag gaan. Leer de goede en minder goede kanten van jezelf te zien en met liefde te accepteren. Door alles wat bij je hoort te accepteren, ligt de sleutel tot inzicht binnen handbereik.

 

 

Copyright 2013. Shantaya Yoga © All Rights Reserved.